Seksualiteit en haar betekenis

Seksualiteit en haar betekenis

Seksuele ontwikkeling, seksualiteit betekenisDuidelijk toch? Of toch niet...


Seksualiteit is een breed begrip, wat maakt dat het niet voor iedereen duidelijk is wat er bedoeld wordt met de term. Het kan dan zorgen voor onwetendheid, schaamte, angst en onbegrip. 


Seksualiteit draait namelijk niet altijd om de meest voor de hand liggende betekenis seks, in de zin van geslachtsgemeenschap, echter denken veel mensen hier wel meteen aan.


In deze blog wordt daarom duidelijk gemaakt wat seksualiteit betekent en wat dit specifiek voor kinderen en cliënten, ook met een verstandelijke beperking,  betekent.


Seksuele ontwikkeling 4


Wat is seksualiteit?


Seksualiteit is een centraal aspect van het leven van de mens

Seksualiteit is verbonden aan en wordt ervaren door sekse, genderidentiteit  - en rollen, seksuele oriëntatie, intimiteit, plezier, erotiek en voortplanting.
Seksualiteit wordt ervaren en vormgegeven in gevoelens, gedachten, opvattingen, attituden, waarden, fantasieën, verlangens, gedragingen, rollen en relaties.
Seksualiteit wordt beïnvloed door de interactie van biologische, psychologische, sociale, economische, politieke, ethische, wettelijke, historische, religieuze en spirituele factoren.
Kinderen beleven hun seksualiteit anders dan jongeren en volwassenen. Vanaf de puberteit, als kinderen geslachtsrijp zijn, gaan kinderen meer relationele en seksuele contacten aan.

Bron: Van der Vlugt, 2012; WHO Standards for Sexuality Education in Europe. 


Seksualiteit betekent dus onder andere of je jezelf ziet als bijvoorbeeld een vrouw of juist niet, of je valt op hetzelfde of het andere geslacht, maar ook in welke mate je behoefte hebt aan intimiteit, je ervaring hebt met of behoefte hebt aan voortplanting, welke waarden je vanuit thuis hebt mee gekregen en welke waarden je zelf hecht aan bijvoorbeeld wat hoort in een relatie.

Seksualiteit is dus meer dan alleen de voortplanting op zich! Je gedachten, gevoelens, verlangens en gedragingen rondom de seksualiteit van jezelf of van de ander zijn bepalend voor hoe jij seksualiteit ziet en kan dus voor iedereen (heel) verschillend zijn.

Wil je het met iemand over seksualiteit hebben, dan is het daarom goed om eerst na te gaan door welke 'bril' iemand kijkt door vragen te stellen die duidelijk maken welke gedachten en waarden iemand bijvoorbeeld heeft over een specifiek onderwerp binnen seksualiteit

Om je te kunnen ontwikkelen op het gebied van seksualiteit, heb je seksuele gezondheid nodig. Iedereen ontwikkelt zich uiteindelijk en gaat het gehele leven door. Dit gebeurt onder andere door biologische factoren zoals hormonen, cognitieve factoren zoals het (aan)leren van vaardigheden en sociaal-emotionele factoren zoals positieve of negatieve ervaringen.  




Wat is seksuele gezondheid?


Seksuele gezondheid

Seksuele gezondheid is een met seksualiteit verbonden toestand van fysiek, emotioneel, mentaal en sociaal welzijn.
Seksuele gezondheid heeft een positieve en respectvolle benadering van seksualiteit en seksuele relaties nodig.
Seksuele gezondheid betekent ook het mogen en kunnen aangaan van prettige en veilige seksuele ervaringen.
Seksuele gezondheid kan worden bereikt en behouden door de seksuele rechten van de personen te respecteren, te beschermen en te realiseren.

Bron: WHO Standards for Sexuality Education in Europe, 2010. 


Seksualiteit wordt vaak als een term waarvoor men moet uitkijken, het heeft een negatieve lading: 'Let op dat je als meisje zijnde niet zwanger raakt, pas op voor SOA's en seksueel geweld.'

De positieve kanten van seksualiteit worden hierdoor sneller vergeten en als er over seksualiteit (moet) worden gesproken, kan dit voor sommige mensen een hele opgave zijn.



'De seksuele gezondheid is fundamenteel voor de algehele gezondheid en het welzijn van individuen, koppels en gezinnen en voor de sociale en economische ontwikkeling van gemeenschappen en landen.'

Bron: WHO Standards for Sexuality Education in Europe, 2010. 


Nieuwsgierig geworden over seksualiteit?

Download dan het het e-book 'Ontwikkeling, anders?! ' gratis!

Reactie plaatsen

Gabriëlla

10-jarige dochter, verstandelijk beperkt

Voorbereid de puberteit in

"Door de duidelijk uitleg en praktische tips van Sarah-Lee kunnen we ons beter voorbereiden op de aankomende puberteit van onze dochter met een verstandelijke beperking."

Download nu het e-book 'Ontwikkeling, anders?!' GRATIS!

Tip: bestel ook het werkboekje!

50%
Je bent er bijna...
Vul je gegevens in en dan ontvang je het e-book helemaal gratis!
Ik wil graag op de hoogte worden gehouden.
Claim je gratis e-book hier
seksuele ontwikkeling beperking kind