Waar het allemaal begon

Ik was zo’n 15-16 jaar toen ik met mijn moeder naar een atelier ging waar mensen met een verstandelijke beperking werkten. Prachtige dingen zag ik, die ik zelf niet kon maken of waar ik geen geduld voor zou hebben. We zochten een schilderij voor mijn slaapkamer en gingen naar de verschillende schilderijen kijken. Ik raakte op een gegeven moment in gesprek met een vrouw die in het atelier als deelneemster werkte en op dat moment bezig was met een schilderij. Ze vertelde vol enthousiasme over haar meidengroep waar ze groot fan van was, K3. Ik deelde ook mijn ervaring met haar, aangezien ik vroeger ook fan was geweest van dezelfde groep. Deze deelneemster was 45 jaar en had een matige verstandelijke beperking, het besef dat zij voor altijd ‘kind’ zou blijven raakte mij enorm in positieve zin. Dat kwam omdat ik het bijzonder vond om te zien hoe positief zij in het leven stond en deed waar ze écht gelukkig van werd. Ik heb die middag besloten dat zij mijn schilderij mocht maken, het schilderij hangt nog steeds in mijn woning.

 

De start van mijn kennis

Na enkele maanden besloot ik om een opleiding in de zorg gaan doen waarbij ik mensen kon begeleiden in hun leven, zoals de begeleiders dit deden in het atelier waar ik was geweest. Binnen die opleiding heb ik meerdere cliënten kunnen begeleiden waardoor ik het vak heb kunnen leren en ben hen nog steeds enorm dankbaar tot op de dag van vandaag. De onderwerpen relaties en seksualiteit kwamen bij mij nog meer naar voren, waarin ik altijd al enige interesse heb gehad. Doordat ik stage-opdrachten enigszins zelf kon vormen, heb ik deze onderwerpen laten terugkomen en heb ik cliënten kunnen helpen met onder andere zelfstandig douchen en het zoeken van een liefdesrelatie.

 

Hoe mijn interesse groeide

Mijn passie voor het onderwerp seksualiteit is vanaf dat moment nog meer gaan groeien. Ik wilde de mensen die hulp nodig hadden op dit gebied graag ondersteunen, want door de jaren heen zag ik wat voor taboe seksualiteit om zich heen had. Om deze mensen te kunnen begrijpen en om ze passend te kunnen ondersteunen heb ik na mijn zorgopleiding Toegepaste Psychologie en vervolgens Seksuologische Hulpverlening gestudeerd. Mede dankzij deze opleidingen en mijn voortdurende werkervaring in het vakgebied, heb ik mij als hulpverlener ontzettend kunnen ontwikkelen.


En toen kwam jij...

In de tijd dat ik aan het studeren was, was er ondertussen in 2012 in mijn directe omgeving een kind geboren met een verstandelijke beperking. Hierdoor zie ik tot op de dag van vandaag nog welke impact dit heeft voor haarzelf en haar directe omgeving, waar ikzelf ook bij hoor. Mede door haar geboorte zag ik steeds duidelijker welke missie ik had in mijn leven: de mensen met een verstandelijke beperking ondersteunen op het gebied van seksualiteit, hun seksuele gezondheid en welzijn. Want hiervoor is onvoldoende aandacht, kennis en begrip. Terwijl dit zó belangrijk is voor deze doelgroep. Ze zijn afhankelijk van hun omgeving: hun ouders, verzorgers en begeleiders. Seksualiteit is echter tot op heden nog vaak een onbegrepen en spannend begrip voor de omgeving. Deze ouders en verzorgers vinden dit nog moeilijker dan ouders en verzorgers van kinderen en cliënten zonder een beperking. Dit komt volgens doordat deze kinderen wel lichamelijk volwassen worden, maar geestelijk kind blijven.

 

Mijn doel voor jou/jullie

Ik heb daarom ervoor gekozen om de mensen met een verstandelijke beperking te ondersteunen op het gebied van hun seksuele gezondheid en welzijn. Om dit goed te kunnen vormgeven, richt ik mij op de omgeving om hen heen. Ik heb al meerdere ouders en verzorgers van kinderen en cliënten met een verstandelijke beperking gecoacht en getraind, zodat zij meer inzicht, kennis en vertrouwen kregen in de verschillende thema’s die betrekking hebben op seksuele gezondheid en welzijn. 

 

Mijn wens is dat alle kinderen en cliënten de begeleiding krijgen die zij verdienen en nooit meer iets tekortkomen door een gebrek aan kennis, ervaring en bewustwording is in hoe belangrijk seksuele gezondheid en welzijn ook voor hen is.

 

Ik heb als missie dat jij als ouder of verzorger nooit meer met schaamte en vanuit angst reageert als het gaat om seksuele gezondheid en welzijn.

 

"Er zijn meer mogelijkheden om je kind te helpen groeien binnen
zijn ontwikkeling en ik wil je daar graag bij helpen."

 

 

Voor directe handvatten kun je mijn gratis e-book 'Ontwikkeling, anders?!' downloaden (tip: er is ook een werkboek!):


Klik hier voor het GRATIS e-book & Klik hier voor het werkboek